O škole Prijímacie konanie 2024/2025 DofE Projekty Školský parlament Škola bez nenávisti Fotoalbum Ochrana osobných údajov Súkromná školská jedáleň ISIC
  • Olympiáda z francúzskeho jazyka

    Dňa 11.12.2023 sa našom gymnáziu uskutočnilo školské kolo olympiády z francúzskeho jazyka. Súťaž prebiehala v dvoch kategóriách 2A a 2B a zúčastnilo sa jej spolu 13 žiakov druhého a tretieho ročníka.

    V kategórii 2A  bolo umiestnenie nasledovné:
    1.miesto Noemi Pastvová
    2. miesto Natália Zajacová
    3. miesto Miroslava Hanková

    V kategórii 2B sa najlepšie darilo žiakom:
    1.miesto Lucia Kúdelová
    2. miesto Michal Rideky
    3. miesto Veronika Kopčanová

    Víťazom srdečne blahoželáme !

    Keďže školské kolo je zároveň i okresným, víťazky postupujú do  krajského kola, ktoré sa uskutoční vo februári 2024 v Trenčíne.

  • Olympiáda v španielskom jazyku

    Minulý týždeň sa v dňoch 12.12 a 14.12.2023 konalo školské kolo Olympiády v španielskom jazyku. Celkovo sa zúčastnilo 24 žiakov súťažiacich v kategóriách A, B, C.

    Kategória A (žiaci 2.A triedy):

    1. miesto – Barbora Káčerová

    2. miesto – Sofia Maršalová

    3. miesto – Richard Kušnier

    Kategória B (žiaci 3.B triedy):

    1. miesto – Sarah Birkenberger

    2. miesto – Mária Berecová

    3. miesto – Karolína Veronika Jakubová

    Kategória C (žiaci 4.B triedy):

    1. miesto – Tamara Plášeková

    2. miesto – Martin Valente

    Všetkým srdečne gratulujeme a žiakom, ktorí sa umiestnili na 1. a 2. mieste, prajeme veľa úspechov na krajskom kole, ktoré sa uskutoční vo februári 2024.

  • Školské kolo OSJL – kategórie A a B

    Vo štvrtok 14.12.2023 sa konalo školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry v kategóriách A a B. Súťaže sa zúčastnilo 19 žiakov.  

    Kategória B (1. – 2. ročník, kvinta – sexta):

    1. miesto – Karolína Dúcka (kvinta)

    2. miesto – Filip Pira (2. A)

    3. miesto – Alessandra Ondrušová (1.AB)

    Kategória A (3. – 4. ročník, septima – oktáva)

    1. miesto – Matej Baško (oktáva)

    2. miesto – Veronika Kopčanová (3. A)

    3. miesto – Lucia Kúdelová (3.A)

    Úspešní riešitelia Martin Šimko (4.A), Nina Ruráková (septima), Adam Diko (3.A)

    Oceneným žiakom aj úspešným riešiteľom blahoželáme!

    Víťazi školského kola Karolína Dúcka a Matej Baško postupujú do krajského kola, ktoré sa uskutoční začiatkom februára 2024. Prajeme im veľa úspechov!

  • Exkurzia Viedeň
    15. 12. 2023

    V stredu 13. 12. 2023 sa žiaci 2.A, 2.B a sexty zúčastnili poznávacej exkurzie do vianočnej Viedne. Začali prechádzkou po historickom centre Viedne s prehliadkou Dómu sv. Štefana. Mali možnosť navštíviť Prírodovedné  múzeum, kde mohli vidieť exponáty biológie v praxi. Po zotmení sa občerstvili na vianočných trhoch, kde mali žiaci možnosť ochutnať tradičné rakúske jedlá s punčom v mnohých stánkoch. Atmosféru dotvárala autentická farebná výzdoba, ktorú všetci obdivovali. Veľmi si výlet užili a odniesli nezabudnuteľné zážitky.

  • Deň otvorených dverí - pozvánka na YouTube

    Gymnázium Janka Jesenského Vás pozýva na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční v piatok 15. decembra 2023 v čase 8:30 - 16:00. Radi privítame nielen záujemcov o štúdium u nás - budúcich gymnazistov, ale aj rodičov a našich podporovateľov.

    Nenechajte si ujsť príležitosť nazrieť do priestorov našej školy, informovať sa o možnostiach štúdia, ale aj o všetkých aktivitách a projektoch, ktoré k životu bánovského gymnázia patria. Na youtubovom kanáli školy si môžete pozrieť video pozvánku na DOD.

  • Exkurzia Martin

    Druháci našej školy sa na Mikuláša (6.12.2023) zúčastnili fyzikálnej a dejepisnej exkurzie do Martina. V Slovenskom národnom múzeu si vypočuli pútavé rozprávanie o expozíciách Etnografického múzea SNM.  V priestoroch fyzikálnej učebne na Gymnáziu Viliama Paulínyho-Tótha im učiteľ tunajšieho gymnázia Jozef Beňuška pripravil interaktívne experimenty z fyziky, ktoré doplnil výkladom. Naši študenti sami mohli experimentovať a zdôvodňovať svoje výsledky. Cestou naspäť nás trochu potrápilo počasie. Prechádzali sme po zasneženom Martine. Šikovný pán šofér nás však v poriadku priviezol domov napriek náročným podmienkam na cestách. Všetkým, ktorí prispeli k úspešnej exkurzii, ďakujeme.                                   

                                                                                       RNDr. S. Rosenbergová

  • Požiarne cvičenie

    Dnes sme si vyskúšali, čo robiť v prípade požiaru v priestoroch školy.

    Za účasti zasahujúcich príslušníkov HaZZ SR a PZ SR sme preverili nácvik evakuácie priestorov, spoluprácu so záchrannými zložkami i vyhľadávanie osôb v budove.

    Po skončení nácviku si naši učitelia a zamestnanci skúsili likvidáciu reálneho požiaru pomocou hasiaceho prístroja pod dozorom profesionálnych hasičov. Príslušníkom z bánovského oddelenia HaZZ SR a PZ SR ďakujeme za spoluprácu a príležitosť vidieť ich v nasadení.

  • Virtuálny študentský parlament 2023

    V dňoch 27.11.2023 až 03.12.2023 sa žiaci nášho gymnázia (Adam Diko z III.A, Dominika Hudecová z III.A, Matúš Jánošík z III.A, Veronika Kopčanová z III.A, Nikola Slaninková z III.B, Karolína Turčanová z III.B, Peter Stano zo septimy a Barbora Žatková zo septimy) zapojili do celoslovenského projektu Virtuálny študentský parlament 2023. Projekt, ktorého cieľom je neformálne vzdelávať slovenských stredoškolákov v oblasti argumentačných kompetencií a pochopenia legislatívnych princípov parlamentnej demokracie, sa realizoval prezenčnou formou v Bratislave. Naši študenti sa naučili nielen koncepčne uvažovať, prinášať praktické riešenia problémov a svoje názory si obhájiť v prostredí rovesníkov, ale obohatili sa aj o nové zážitky či priateľstvá. Odmenou im v neposlednom rade boli i získané certifikáty Youthpass od Erasmus+.
    Ďakujeme za vzornú reprezentáciu našej školy.

  • Cvičná skúška certifikátu DELF scolaire
    7. 12. 2023

    Dňa 6.12. 2023 si deväť študentov 3.A triedy vyskúšalo cvičnú skúšku medzinárodného certifikátu DELF z francúzskeho jazyka.
    DELF je celosvetovo platný diplom francúzskeho ministerstva školstva. Veľkou výhodou diplomu DELF je jeho celoživotná platnosť a medzinárodná platnosť. Diplom DELF na úrovni B2 nahrádza jazykovú skúšku pri prijímaní na štúdium na francúzske univerzity.
    Opravu testov zabezpečuje France Education International, čo je organizácia spadajúca pod francúzske ministerstvo školstva a zastrešuje skúšky DELF na celom svete.
    Našim študentom prajeme veľa šťastia a veríme, že ich táto príležitosť motivuje k zápisu na ostrú skúšku v budúcom školskom roku 2024/2025.

  • Krajské kolo v stolnom tenise

    Dňa 1. 12. 2023 sa v Športovej hale v Bošanoch uskutočnilo krajské kolo žiakov a žiačok v stolnom tenise. Naše žiačky obsadili 2. miesto, keď zvíťazili nad rovesníčkami z Považskej Bystrice 3:1 a prehrali s družstvom OA Trenčín 3:2.

    Chlapci obsadili taktiež 2. miesto. Podarilo sa im zdolať rovesníkov z Považskej Bystrice, avšak podľahli družstvu Súkromnej strednej športovej školy z Trenčianskych Teplíc 3:2.

    Bánovské gymnázium reprezentovali dievčatá - Emma Slováková, Alexandra Bátorová, Chiara Aujeská – všetky zo IV. B, Martina Igazová z III. B a chlapci - Samuel Šutiak (III.B), Lukáš Síleš (III.B), Samuel Sloboda (IV.A) a Michal Pyteľ (sexta).

    Gratulujeme a súťažiacim želáme veľa ďalších športových úspechov.

    PK TSV

  • Úspech v okresnom kole Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry

    Ľubica Čmelová z kvarty sa ako víťazka školského kola Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry v kategórii C zúčastnila v CVČ Bánovce nad Bebravou okresného kola súťaže. Seba aj naše gymnázium vzorne reprezentovala. Stala sa úspešnou riešiteľkou olympiády a spomedzi ôsmich účastníkov sa umiestnila na 3. mieste.

    Ľubke srdečne blahoželáme!

  • Výtvarná výchova trochu inak

    Posledná hodina výtvarnej výchovy v sekunde prebiehala netradične. Žiaci sa vybrali do Galérie ATELIER HLAVINA Bánovce nad Bebravou. Navštívili tu výstavu naivného umenia pod názvom Umenie je dar. Počas komentovanej prehliadky insitnej maľby Adžany Modlitbovej, Daniela Benkiča a insitných keramických obrazov Dáše Čurajovej sa žiaci dozvedeli o životných príbehoch týchto autorov, o podstate a vyjadrovacích prostriedkoch naivného umenia aj o potrebe tvorivo využívať v živote svoj výtvarný potenciál. Po prehliadke sa viacerí pokúsili napodobniť tie vystavené diela, ktoré ich najviac zaujali.

    Pani lektorke Viere Žákovej ďakujeme za podnetné informácie a veľmi príjemnú atmosféru, ktorú žiaci v galérii zažili.

  • Prijímacie konanie 2024/2025

    Aktualizovali sme modul Prijímacie konanie 2024/2025, kde sme zverejnili kritériá prijímacích skúšok pre školský rok 2024/2025. V školskom roku 2024/2025 otvárame v každom odbore 1 triedu:

    7902 J gymnázium 4-ročné štúdium - 31 žiakov

    7902 J gymnázium 8-ročné štúdium - 18 žiakov 

    7902 J 74 gymnázium bilingválne 5-ročné štúdium - 24 žiakov

    Prihlášku na štúdium treba podať do 20. marca 2024. Prijímacie skúšky do štvorročnej a osemročnej formy štúdia sa konajú 2. a 6. mája 2024 (1. a 2. termín). Prijímacie skúšky do bilingválnej formy štúdia sa konajú 29. apríla a 9. mája 2024 (1. a 2. termín).

  • Jozef a jeho zázračný farebný plášť

    V stredu 29.11.2023 bánovskí gymnazisti opustili školské lavice, aby v rámci vyučovania navštívili nitrianske Divadle Andreja Bagara. Dopoludňajšie muzikálové predstavenie Jozef a jeho zázračný farebný plášť bolo do programu divadla zaradené pre žiakov stredných škôl, a tak sa v hľadisku stretli študenti Gymnázia Janka Jesenského so študentami Obchodnej akadémie v Nitre.

    Výber titulu nás teší o to viac, že súčasťou divadelného súboru v tomto muzikáli je aj naša žiačka zo sekundy osemročného gymnázia Liliana VedejováTešíme sa, že v našich laviciach sú žiaci, ktorí okrem štúdia dokážu byť úspešní i mimo školy a aj vďaka podpore svojich rodičov rozvíjajú svoj talent.

    Túto každoročnú tradíciu celoškolských divadelných predstavení sa nám po nútenej kovidovej prestávke podarilo už minulý rok obnoviť a včera sme v nej úspešne pokračovali. Ďakujeme žiakom za disciplinovanosť a kultivované správanie v divadle i kolegom za organizačné zvládnutie celého dňa. Veríme, že všetci mali príjemné dojmy, kultúrny zážitok z divadla a z návštevy Nitry. Už teraz sa tešíme, že si o rok na jeseň opäť vyberieme z programu slovenských divadelných scén.

  • Dejepisná súťaž gymnázií ČR a SR

    Vo štvrtok 23. novembra 2023 sa v českom meste Cheb konal už 31. ročník Dejepisnej súťaže gymnázií ČR a SR. Témou súťažného ročníka boli dejiny Európy v rokoch 1945-1975. Dejepisná súťaž preverí vedomosti nielen z politických dejín, ale aj z oblasti kultúry, športu, vedy, umenia... V krajských kolách, ktoré sa konali v apríli, súťažilo 309 českých a slovenských gymnázií. Do medzinárodného finále, ktorého sa môže zúčastniť len 75 najlepších tímov, sa prebojovalo aj bánovské gymnázium. Našu školu v Chebe reprezentovali tretiaci Adam Diko, Alexander Halás a Lucia Kúdelová.

  • 11. ročník NÁBOJ Junior

    V piatok 24. novembra 2023 sa na Gymnáziu Janka Jesenského uskutočnil 11. ročník matematicko-fyzikálnej súťaže NÁBOJ JUNIOR. Medzinárodná súťaž je určená pre žiakov 8. a 9. ročníka ZŠ, pre terciu a kvartu osemročných gymnázií. Okrem slovenských školákov sa zapojili aj školy v ďalších európskych krajinách – v Českej republike, v Poľsku, v Chorvátsku, v Belgicku, v Holandsku a v Španielsku.

    Tentokrát sme v triede 1.A privítali žiakov zo ZŠ Gorazdova, ZŠ Komenského, ZŠ Duklianska, ZŠ Partizánska, ZŠ Rybany a ZŠ Trenčianske Jastrabie s ich vyučujúcimi. K družstvám zo základných škôl sa pripojili aj 2 tímy nášho gymnázia. Spolu 40 súťažiacich dostalo príležitosť v desiatich štvorčlenných tímoch prejaviť svoje schopnosti a vedomosti pri riešení úloh z matematiky a fyziky. Podstatou súťaže je pre každý tím v časovom limite 120 minút vyriešiť správne čo najviac zo 42 úloh. Žiakom prináša Náboj cennú skúsenosť a príležitosť rozvíjať svoj potenciál a vášeň pre dané predmety. Rozvíja nielen analytické myslenie a logické uvažovanie žiakov, ale učí ich aj tímovej spolupráci.

    Organizačne pripravovali a koordinovali priebeh súťaže žiaci maturitného ročníka našej školy pod vedením Damiána Draveckého (4.A) a Mgr. Miroslavy Reškovej. Na regulárny priebeh vedomostného súboja dohliadali dve študentky z FMFI UK v Bratislave ako zástupcovia organizátora súťaže, občianskeho združenia Trojsten. Po úvodných slovách riaditeľa bánovského gymnázia PaedDr. Dušana Zajaca a objasnení pravidiel organizačným tímom sa súťažiaci pustili do riešenia úloh. O ich šikovnosti svedčí, že prvé správne riešenie mal jeden z tímov hotové už pár sekúnd po štarte. Súťažilo sa svižne a celý priebeh si všetci správne užili. Ku koncu časového limitu napätie stúpalo, pri stole hodnotiteľov i pri preberaní nových zadaní sa sústredilo mnoho žiakov, ktorí sa do poslednej sekundy snažili vypracovať čo najviac úloh.

    Najúspešnejší bol a na 1. mieste sa umiestnil tím B zo ZŠ Duklianska v zložení Jakub Janáč, Adam Kosec, Lukáš Dvorský a Šimon Bitarovský s 25 vypočítanými úlohami. 2. miesto si vybojoval tím B z nášho Gymnázia Janka Jesenského s členmi Ľubica Čmelová, Peter Hudec, Katarína Jurečeková a Katarína Masárová s 22 vypočítanými úlohami. Na 3. mieste sa umiestnil tím A zo ZŠ Gorazdova v zložení Patrik Dúcky, Samuel Sány, Jakub Grgula a Martin Lukáčik s 20 vypočítanými úlohami. Okrem diplomov a drobných odmien, ktoré sa ušli všetkým menovaným, si družstvo víťazov vybojovalo aj tričká s tematickou potlačou súťaže.

    Víťazom srdečne blahoželáme, organizačnému tímu i všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť a tešíme sa na stretnutie o rok.

  • Expert geniality show

    Niekoľko tisíc študentov základných a stredných škôl sa už po sedemnástykrát pokúšalo dnes doobeda 28.11.2023 získať prvé priečky vo vedomostnej súťaži Expert geniality show, ktorá sa na našom gymnáziu konala už dvanástykrát za sebou. Tento rok sa prihlásilo 20 súťažiacich gymnazistov z prímy, sekundy, tercie, kvinty, sexty a septimy. Študenti mali na výber dve zo šiestich súťažných tém: Svetobežník; Mozgolamy; Od Dunaja k Tatrám; Tajomstvá prírody; Do you speak english; Góly, body, sekundy. Uvidíme, ktorá téma tohtoročných účastníkov najviac zaujala. Hovorí sa, že v každom žiakovi drieme expert. :-) Tak snáď aj tento rok nejakého experta aj v našej škole objavíme. Keď nesúťažíš, ani vyhrať nemôžeš. :-) Veľa šťastia študentom, ktorí sa neboja svoje vedomosti nielen získavať, ale aj ukázať! :-)

    Mgr. Elena Masárová

  • Školské kolo olympiády v anglickom jazyku
    27. 11. 2023

    V dňoch 21.11. a 22.11.2023 sa v našom gymnáziu uskutočnilo školské kolo olympiády v anglickom jazyku. Súťažiaci boli rozdelení do piatich kategórií. Na prvých troch pozíciách sa umiestnili títo žiaci:

    Kategória 1A ( príma, sekunda)
    1. Tea Selešová
    2. Tomáš Mátel
    3. Ivan Obšitoš

    Kategória 1B ( tercia, kvarta)
    1. Matej Lukáš
    2. Jakub Urbaník
    3. Peter Hudec

    Kategória 2A ( I.A, 2.A, 2.B, kvinta, sexta )
    1. Sebastián Podoba
    2. Šarlota Adamková
    3. Sofia Maršalová

    Kategória 2B ( III.A, III.B, IV.A, IV.B, septima, oktáva )
    1. Xénia Halásová
    2. Andrej Jánošík
    3. Lukáš Košík

    Kategória 2C1 ( 1.AB )
    1. Patrik Kocián
    2. Jaroslav Mikuška
    3. Martin Pupala

    Všetkým zúčastneným ďakujeme za prejavený záujem a víťazom blahoželáme.

  • Plavecký výcvik triedy príma
    27. 11. 2023

    V termíne od 13.11. do 16.11.2023 sa konal  zdokonaľovací plavecký výcvik žiakov prímy 8-ročného gymnázia, ktorého sa zúčastnilo 15 žiakov. Dvaja žiaci sa nezúčastnili zo zdravotných dôvodov.  Plavecký výcvik viedli učitelia telesnej a športovej výchovy Mgr. Rešková a Mgr. Ďuračka, Mgr. Janáčová, Mgr. Páleníková.

    Žiaci usilovne plnili inštrukcie vyučujúcich a každý deň sa na výcvik veľmi tešili. Svedomito dodržiavali bezpečnostné predpisy, o ktorých boli poučení na triednickej hodine. Na záver výcviku sa konala súťaž v dvoch disciplínach (25 metrov voľný spôsob a plávanie pod vodou). Po vyhodnotení obidvoch disciplín boli víťazi odmenení diplomami a všetci účastníci výcviku za svoju aktivitu a snahu dostali sladkú odmenu.

    Plavecký výcvik absolvovali všetci žiaci bezplatne, pretože náklady boli plne hradené z prostriedkov Občianskeho združenia Bánovské Gymnázium.

    Vyhodnotenie súťaží:

    25m voľný spôsob dievčatá: Rošteková Ela – 3. miesto, Koščová Eliška – 2. miesto, Kršková Karin – 1. miesto

    25m voľný spôsob chlapci: Kušnier Adam – 3. miesto, Niko Adam – 2. miesto, Danaj Rudolf – 1. miesto

    Plávanie pod vodou: Niko Adam – 3. miesto, Koščová Eliška – 2. miesto, Števanka Jakub – 1. miesto

       Vypracoval: Mgr. Ján Ďuračka

  • Výsledky športových súťaží november 2023
    27. 11. 2023

    Dňa 24.11.2023 sa konalo Regionálne kolo žiačok SŠ v stolnom tenise v športovej hale v Bošanoch.

    Dievčatá po suverénnom víťazstve v Okresnom kole nad rovesníčkami zo SOŠS  Bánovce nad Bebravou a Cirkevnej školy Bánovce nad Bebravou zhodne 5:0 obsadili v Regionálnom kole 1. miesto, keď porazili žiačky zo Spojenej školy Partizánske 3:0 a žiačky zo SPŠ v Novákoch 3:1 a postúpili do Krajského kola.

    Chlapci po víťazstve v Okresnom kole nad rovesníkmi zo SPŠ Bánovce nad Bebravou a Cirkevnej školy Bánovce nad Bebravou zhodne 5:0 obsadili v Regionálnom kole 1. miesto, keď porazili žiakov zo Spojenej školy Partizánske 3:1 a žiakov zo SPŠ v Novákoch 3:1 a postúpili do Krajského kola.

    Krajské kolo sa uskutoční 1.12.2023 v športovej hale v Bošanoch.

    Reprezentovali:

    Aujeská - 4.B., Bátorová - 4.B., M. Igazová - 3.B., Slováková - 4.B.

    Šutiak - 3.B., Sloboda - 4.A., Pyteľ - sexta, Síleš - 3.B.

    Dňa 14.11.2023 sa v športovej hale Bánovce nad Bebravou uskutočnilo Regionálne kolo žiakov SŠ vo futsale. Naši žiaci obsadili 2. miesto, keď porazili žiakov zo Spojenej školy Partizánske 4:2 a prehrali s družstvom SOŠ T. Vansovej z Prievidze nešťastne 3:2.

    Reprezentovali:

    Sedlák- kvinta, Ondrušík – 1.B., Gabužda – 4.A., Šebeň – 4.B., Bezák – 4.B., Václavík 2.B., Žatko – 3.B., Škultéty - 4.B., Seleš- sexta,  Pyteľ – sexta, Klačko – septima, Kráľ – 1.A.

    Dňa 21.11.2023 sa v telocvični na Sokolovni uskutočnilo Okresné kolo v Mixvolejbale žiakov a žiačok SŠ. Naše družstvo suverénne postúpilo do Regionálneho kola po víťazstvách nad rovesníkmi zo SOŠS Bánovce nad Bebravou a Cirkevnej školy v Bánovciach nad Bebravou zhodne 3:0 na sety. Regionálne kolo sa uskutoční v januári v Prievidzi. 

    Reprezentovali:

    Aujeská – 4.B., Bátorová – 4.B., Slováková – 4.B., Spaščuková – 4.A.

    Sloboda – 4.A., Klačko – septima, Dravecký – 4.A., Schubert – 4.A.

    Gratulujeme k dosiahnutým výsledkom PK TSV.

strana: